Kotliček

Priprava hrane v kotličku​​

Kotlički so bakreni, iz litega železa ali emajlirani. V teh kotličkih se toplota enakomerno porazdeli po vsej površini: hrana se ob pravilni uporabi ne prime na posodo.

Vrste in oblike kotličkov​

Ločimo med kotlički klasičnih oblik in oblike tulipana. Klasični kotlički so spodaj ožji in zgoraj širši. Tulipan je pod vrhom stisnjene oblike.

Emajliran kotliček - tulipan

Emajliran kotliček – tulipan

Emajliran kotliček - klasičen

Emajliran kotliček – klasičen

Bakren kotliček – klasičen

Litoželezen kotliček – klasičen

Vrste in oblike kotličkov​

 

Tulipan

• pod vrhom stisnjene oblike

 

Klasičen kotliček

• spodaj ožji in zgoraj širši

Emajliran

Emajliran

Bakren

Litoželezen

Emajliran kotliček - tulipan
Emajliran kotliček - klasičen

Emajlirani kotlički

Kotlički so prevlečeni z oblogo proti sprijemanju, zato je ni potrebno mastiti (sušiti). Čiščenje in vzdrževanje je enostavno, pomiva se brez detergenta. Vodo v kotličku zavremo in počakamo da hrana sama odstopi. Nato speremo z vodo.

Postopek kuhe​

Ogenj naj bo srednje velik, saj lahko drva nalagamo sproti. Ne kuhamo nad velikim plamenom.  

  • Piramidni ogenj: Drva zlagamo v obliki stožca, najprej naložimo netivo in tanjše deščice, čez pa debelejše. Oblika je primerna za kotle, ki visijo.
  • Kuhanje na žerjavici: žerjavico pripravimo v vžigalni posodi za prižiganje briketov, kot za grill. Kasneje po potrebi dodajamo oglje na ogenj.

Jakost ognja reguliramo z dodajanjem in odvzemanjem polen. Da bi ogenj imel dovolj zraka za gorenje, naj bo med ognjem in kotličkom vsaj 10 cm razmika.