Kotliček
Priprava hrane v kotličku
Kotlički so bakreni, iz litega železa ali emajlirani. V teh kotličkih se toplota enakomerno porazdeli po vsej površini: hrana se ob pravilni uporabi ne prime na posodo.
Vrste in oblike kotličkov
Ločimo med kotlički klasičnih oblik in oblike tulipana. Klasični kotlički so spodaj ožji in zgoraj širši. Tulipan je pod vrhom stisnjene oblike.

Emajliran kotliček – tulipan

Emajliran kotliček – klasičen

Bakren kotliček – klasičen

Litoželezen kotliček – klasičen
Vrste in oblike kotličkov
Tulipan
• pod vrhom stisnjene oblike
Klasičen kotliček
• spodaj ožji in zgoraj širši
Emajliran
Emajliran
Bakren
Litoželezen




Emajlirani kotlički
Kotlički so prevlečeni z oblogo proti sprijemanju, zato je ni potrebno mastiti (sušiti). Čiščenje in vzdrževanje je enostavno, pomiva se brez detergenta. Vodo v kotličku zavremo in počakamo da hrana sama odstopi. Nato speremo z vodo.
Postopek kuhe
Ogenj naj bo srednje velik, saj lahko drva nalagamo sproti. Ne kuhamo nad velikim plamenom.
- Piramidni ogenj: Drva zlagamo v obliki stožca, najprej naložimo netivo in tanjše deščice, čez pa debelejše. Oblika je primerna za kotle, ki visijo.
- Kuhanje na žerjavici: žerjavico pripravimo v vžigalni posodi za prižiganje briketov, kot za grill. Kasneje po potrebi dodajamo oglje na ogenj.
Jakost ognja reguliramo z dodajanjem in odvzemanjem polen. Da bi ogenj imel dovolj zraka za gorenje, naj bo med ognjem in kotličkom vsaj 10 cm razmika.