Podpeka

Kaj pečemo pod peko oziroma v saču?​

V saču lahko pečemo meso vseh vrst, od najbolj priporočene ovčetine, teletine, svinjine, purana do celega piščanca ali zajca. Kosi mesa naj bodo veliki. Meso prej začinimo in pustimo marinirati nekaj ur. Pečemo lahko tudi mleto pečenko.

Odlično se obnesejo ribe in hobotnica. Obvezen dodatek so velike količine zelenjave in krompirja, ki poskrbijo za sočnost in dober okus. Med raznovrstno zelenjavo naj nikar ne manjkata čebula in česen. Priporočamo, da uporabite papriko, bučke in paradižnik. Zelenjava naj bo narezana na velike kose.

Pečemo lahko priljubljene pice, burek in kruh. V južnih krajih, kjer je uporaba peke ali sača nekaj najbolj vsakdanjega, je kruh izpod peke najbolj cenjen in najdražji izmed vseh vrst kruha.

Zgodovina podpeke​

Sač ali peka je ena redkih ohranjenih posod za pripravo prave tradicionalne kuhinje v Bosni in Hercegovini, nekaterih delih Hrvaške, Črne gore in Srbije.

Sač ali peka je predhodnica današnjega pekača in izvira iz ilirskih časov. Prebivalci tedanje rimske province Ilirike niso nikoli v celoti sprejeli običajev in načina življenja Rimljanov in njihovega načina pripravljanja hrane.

Tradicionalnega načina peke kruha in različnih jedi pod segretim železnim pokrovom, zasutim s pepelom, niso nikoli podredili rimski krušni peči. Z manjšimi popravki se je ta enostaven in predvsem praktičen način peke obdržal vse do današnjih dni. V krajih, od koder ta način priprave hrane izhaja, si hrano izpod sača lahko privoščimo tudi v restavracijah

Pred prvo uporabo oz. če posoda zarjavi​

Pri posodi moramo biti pozorni na pravilno vzdrževanje, saj posoda ne sme zarjaveti.
Pred prvo uporabo novo posodo očistimo. Postopek najlažje opravimo na plinskem gorilniku. Če posoda ni prevelika, pa lahko tudi v kuhinjski pečici.

V posodo natočimo najmanj 3 l vode (skoraj do roba), dodamo 20 dag kuhinjske soli in posodo pokrijemo. Pustimo, da voda vre 20 minut. Ker je voda zelo vroča, je nujna je uporaba rokavic. Pazimo, da se z vrelo vodo ne poparimo.
Vodo odlijemo, notranje dele posode in pokrova pa obrišemo s suho krpo. Z jedilnim oljem namažemo vse notranje dele in pokrito posodo ponovno segrejemo toliko, da se maščoba začne žgati (ne goreti!).
Po nekaj minutah preostanek maščobe obrišemo do suhega.
V posodo ponovno nalijemo vodo in jo zavremo. Posoda je sedaj pripravljena na prvo uporabo.

Po vsaki uporabi​

V posodo nalijemo vodo, jo zavremo in nekaj minut kuhamo. Ko se voda dovolj ohladi, jo odlijemo. Če se nam je zaradi prevelike temperature jed prismodila, bodo ostanki pri vretju odstopili sami. Detergenta ne uporabljamo! Ostanke hrane odstranimo s krpo.

Posodo splaknemo, zbrišemo do suhega in premažemo z jedilnim oljem. Nikoli ne skladiščimo suhe peke, saj lahko začne rjaveti. Postopek imenujejo tudi sušenje.

Postopek peke

Kurišče za peko mora biti veliko. Ne lotevajmo se peke v kaminu, saj je zaradi majhnosti kurišča težko ustariti dovolj žerjavice za peko. Najbolj praktično je, če si kurišče uredimo na tleh in ga obložimo z opeko ali kamni. Zakurimo bogato, da bomo imeli dovolj žerjavice, ki jo bomo med peko morda dodajali na pokrov.

Pripravimo meso in dodatke oz. živila, ki jih nameravamo speči. Dobro je, če meso začinimo par ur pred peko, nič pa ne bo narobe, če ga začinimo tik pred zdajci. Meso natremo s soljo, krompir olupimo in ga razrežemo na večje kose (večji so kosi mesa, večji naj bodo kosi krompirja). Nekateri meso pustijo v enem kosu. To je obvezno pri ribah in piščancu. Peteršilj in zeleno sesekljamo, očiščen korenček pa dodam cel.

Med pečenjem žerjavico pod podstavkom razgrnemo v širini celotnega premera spodnje posode. Posoda za peko naj bo (na podstavek) vedno nameščena vodoravno. Tako se sokovi pri pečenju ne nabirajo na eni strani, kar bi lahko povzročilo, da bi se hrana zažgala.

Posodo segrejemo. Če nismo vešči, izvedemo enostaven preizkus. Če na razgreto površino kanemo kapljico vode, mora ta zacvrčati in se kotaliti po ponvi. Če kapljica takoj izgine, je ponev prevroča. Če kapljica samo stoji in vre, ponev ni dovolj vroča.

V posodo dodamo dovolj maščobe (oljčno olje, repično olje, sončnično olje, kokosova mast, vsa olja, ki prenašajo visoke temperature), da v tankem sloju prekrije dno ponve. Začinjeno meso popečemo z vseh strani in dodamo rahlo naoljen, posoljen ter narezan krompir. Krompir naj bo na dnu, meso pa položimo na krompir. Dodamo nekaj strokov neolupljenega česna, peteršilj in zeleno ter zelenjavo po želji. Kosi naj bodo čim večji.

Dodamo še nekaj vode in ponev pokrijemo s peko. Pokrov peke v celoti zasujemo z žerjavico in vročim pepelom. Pokrov lahko med peko odkrivamo, da preverimo, kaj se dogaka z našo pojedino. Pokrov dvignemo previdno in navpično, da se nam pepel ne vsuje med živila.

 Vir: www.pikniki.si