Posavski kotü

Sestavine za 8 oseb

• 0,7 kg govejega bočnika
• 0,7 kg svinjine krško • poljskega prašiča
• 0,7 kg divjačine
• 1 kg čebule
• 0,8 kg krompirja
• 0,5 kg paradižnika
• 0,5 kg paprike
• 0,2 kg nepekočih feferonov
• 0,2 kg korenja
• 0,2 kg cvetače
• 0,2 kg ohrovta/brstičnega ohrovta
• 0,15 kg pora
• 0,15 kg kolerabe
• 0,1 kg suhih gob (jurčki, lisičke)
• 2 dcl rdečega vina

• 1 dcl rastlisnko olje/svinjska mast
• 1x mala žlička kumina
• 1x žlica timijan
• 1x žlica majaron
• 1x žlica peteršilj
• 1x žlica bazilika
• 1x žlica šetraj
• rožmarin
• po potrebi sol
• 20 zdrobljenih poprovih zrn
• 2x žlica mlete rdeče paprike
• 1⁄2 lončka kisle smetane
• 3 večje stroke česna

Postopek (kuhamo 2,5 - 3 ure)

  1. Meso operemo, obvezno obrišemo do suhega in narežemo na kocke velikosti 2,5 x 2,5 cm, srednje velik krompir na manjše kocke. Bolj na drobno narežemo čebulo, česen, na kocke narežemo paradižnik, papriko, korenje, kolerabo, cvetačo, ohrovt, por in kolerabo.
  2. Na olju prepražimo čebulo 25 minut, malo solimo, da bolje spusti vodo, dodamo česen in govedino ter pražimo 30 minut. Dodamo divjačino in po 30 minutah dodamo svinjino, gobe, krompir in začimbe. Vse skupaj kuhamo, na majhnem ognju, da po malem vre in tekočina izpari do 30 minut. Vmes dodamo rdeče vino (Frankinja). Meso mora biti že mehko.
  3. Dodamo vso zelenjavo (paradižnik, papriko, korenje, kolerabo, ohrovt, cvetačo, por) in vse zalijemo s toliko vode, da se še vidijo sestavine. Dodamo jušno kocko in kuhamo 40 minut.
Obvestite prijatelje:
×
×

Cart