Pasulj – enolončnica s fižolom in mesom

Sestavine za 12 litrov

• 10 čebul
• 5 dl sončničnega olja
• voda
• 1 kg suhega fižola
• 1 česen
• 3 korenja
• 3 lovorjevi listi
• poper
• 2 žlici rdeče paprike
• 1 kg svinjine – prekajenih rebrc
• 2 dl rdečega vina

• 10 čebul
• 5 dl sončničnega olja
• voda
• 1 kg suhega fižola
• 1 česen
• 3 korenja

• 3 lovorjevi listi
• poper
• 2 žlici rdeče paprike
• 1 kg svinjine – prekajenih rebrc
• 2 dl rdečega vina

Nasvet

Najboljši fižol je “mlad” fižol, obran v isti sezoni, mlajši od enega leta. Tak se skuha hitro, starejšega je potrebno prej namakati.
V primeru, da vsega pasulja ne pojemo takoj, ga shranimo v hladilniku in naslednji dan pogrejemo. Takrat je še boljši.

Postopek

Zakurimo ogenj in si pripravimo drv za približno 4 ure kurjenja, nanj postavimo litoželezen kotel, da se dobro segreje.

Olupimo čebulo in jo razrežemo na kocke. Ni potrebe, da bi bile te kocke majhne, saj v času kuhanja čebula razpade in se zgosti. V vroč kotel najprej vlijemo olje, nato pa dodamo še čebulo. Pražimo jo, dokler ne postekleni. Med praženjem jo tu in tam premešajmo, da se ne zažge in sprime s posodo. Praženje traja približno pol ure.
Nato dolijemo v kotel vodo, toliko, da je poln in vanj stresemo fižol.
Dodamo olupljen česen, da se kuha skupaj s fižolom. Če začne med kuhanjem zmanjkovati vode, jo dodamo.
Vsebina kotla naj, ob občasnem mešanju, vre približno 2 uri, oziroma dokler ni fižol skuhan. Če je kuhan, preverimo tako, da pihnemo vanj. Povrhnjica mora razpasti.

Ko je fižol kuhan, dodamo narezan korenček, lovorove liste, pol vrečke popra in mleto rdečo papriko. Po približno pol ure dodamo razrezana svinjska rebrca. Soli jedi ni potrebno dodajati, ker je slano že meso. Premešamo in kuhamo še 15 minut. Dodamo še 2 decilitra rdečega vina, ki v mesu raztopi maščobo.
Kuhamo še 10 minut in jed je pripravljena.

 Vir: www.mojirecepti.com

Obvestite prijatelje:
×
×

Cart