CAMPCHEF DO12 – Dutch oven 30cm

103.90

Vsestranska posoda za kuhanje in pečenje v pečici ali v žerjavici. Primerna za 6 oseb.

Kategorija:
Obvestite prijatelje:

Opis

»Dutch oven« posoda, kot jo poznamo danes, je bila razvita v Angliji in na Nizozemskem v prvi polovici 18. stoletja. Zanjo so značilne tri nogice,spodaj in zgoraj, namenjene pripravi hrane na razbeljeni žerjavici; posodo sestavlja skleda s ploščatim dnom in obrobljen globok pokrov, ki omogoča nameščanje žerjavice tudi na vrhu (pokrovu), ter kavelj za dvigovanje. Posoda je skozi stoletja ohranila prvotno obliko, predvsem zaradi uporabnosti in odličnega okusa hrane, ki jo priprava v njej omogoča.

Začetki uporabe posode »Dutch oven« segajo v divjino Severne Amerike. Posode so spremljale raziskovalce, divje lovce, koloniste, krošnjarje, pionirje, vojake, kavboje in lovce. V zadnjih desetletjih pa se je uporaba davno pozabljenih modelov posode »Dutch Oven« ponovno močno razširila in postala nepogrešljiv pripomoček opreme za kampiranje ter opreme gurmanskih mojstrov.
Posoda ima glede na svojo funkcionalnost več poimenovanj: pečica, kotliček za peko, pečica za kampiranje itd. Odlikuje jo enakomerno prevajanje in zadrževanje toplote. Sušeno lito železo ima podobno funkcijo kot teflon, zato preprečuje prijemanje hrane, težak pokrov, pa omogoča zadrževanje vlage. Ročno oblikovane posode »Dutch Oven« so predhodno sušene in premazane z naravnim palmovim oljem, ki omogoča takojšnjo uporabo in zdrav način kuhanja z manj maščobami tako doma kot na poti, na pikniku…

»Dutch Oven« je izredno funkcionalna posoda: lahko je peka ali kotliček, njen pokrov lahko služi kot ponev. V njej lahko pripravljamo praktično vse – od peke peciva, kruha, mesa, dušenja zelenjave, do kuhanja golaža in juh ter marmelade. Vse originalne posode »Dutch oven« imajo na dnu nogice, zato jih lahko uporabljamo tudi kot kozico ali lonec. Pokrove lahko uporabljamo za peko mesa, cvrtje slanine z jajci, omlete, praženje zelenjave itd. In vse to le v eni posodi!

Možen je tudi nakup močne torbe za prenos posode.

Naziv: DO-12” (30cm)
Globina pokrova (znotraj v cm): 3,5
Globina posode (znotraj v cm): 11,4
Volumen posode: 8,8 l
Premer/globina (cm): 32×11,5
Teža (kg): 10,90
Št. porcij: 14-16

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “CAMPCHEF DO12 – Dutch oven 30cm”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja