Golaž v kotličku

Sestavine za 12 oseb

• 1,8 kg govejega bočnika 
• 2 kg čebule
• 1/2 glavice stisnjenega česna
• 2 dl olja ali še bolje domače masti
• 2 veliki žlici mlete rdeče paprike
• 3 dl paradižnikovega soka (lahko mezga)

• sol in 
• poper
• dva ščepca majarona in timijana,
• trije lovorjevi listi
• 1-2 dl suhega belega vina

Postopek

Čebulo grobo sesekljamo, ne meljemo! Kotliček segrejemo. Na minimalnem ognju v pokritem kotličku na maščobi začnemo razpuščati čebulo v lastnem soku. Občasno premešamo in ne odkrivamo prepogosto. 

Ko se čebula začne »pacati« in rahlo rumeneti, dodamo na kocke narezano meso, ga posolimo, premešamo in pokritega z občasnim mešanjem dušimo v lastnem soku. Ne smemo dodajati tekočine, ker se bo čebula nehala razpuščati! 

Po okusu začnemo dodajati poper, sesekljan ali stisnjen česen, lovorjev list. 
Ko se zgosti, da bi se lahko prijelo, dodamo paradižnikov sok ali mezgo in sladko mleto papriko, premešamo in takoj zalijemo s toliko tekočine, da pokrijemo meso, da se ne prijemlje, a je še vedno gosto. Nadaljujemo kuhanje na malem ognju. 

Pol ure preden postrežemo, zalijemo in dodamo deciliter vina, nadaljujemo na močnejšem ognju. Po potrebi dosolimo in začinimo. Lahko dodamo malo timijana in majarona (obvezno pri divjačinskem golažu, kjer dodamo še brinove jagode). Če želimo golaž še zgostiti, mu 20 minut pred koncem dodamo zelo na drobno nariban krompir. 

Pikantnost dosežemo s tolčenim čilijem ali ostro papriko, kar dodamo tik pred koncem. 

Skrivnost dobrega golaža je: pravilno in dobro razpuščena čebula, dobro meso, ne pretiravajmo z različnimi dodatki (korenje, gobice, slanina …) in prevelikimi odmerki začimb in vina. Pomembna je tudi dobra družba. Čas priprave približno štiri ure.

 Vir: www.delo.si

Obvestite prijatelje:
×
×

Cart